Výnimočné účinky ľubovníka bodkovaného

Kategórie
 
 
 
TRHÁK týždňa
17.03.2024 Do konca zostáva
1 deň
20 hodín
20 minút
17 sekúnd
 
 
 
 

Výnimočné účinky ľubovníka bodkovaného

Ľubovník bodkovaný patrí medzi najpopulárnejšie liečivé rastliny u nás. Má širokú škálu uplatnenia. Je to tzv. bylinkový všeliek. Pomáha pri problémoch so žlčníkom, pečeňou, močovými cestami, s prekysleným žalúdkom či vredmi.

Výnimočné účinky ľubovníka bodkovaného

Ľubovník bodkovaný je liečivá rastlina nielen do čaju

Ľubovník bodkovaný je žltá rastlina s pestrými liečivými účinkami. Rastie najmä na slnečných stráňach, lúkach, ale aj v blízkosti ciest. Patrí do čeľade ľubovníkovitých a darí sa mu v celej Európe. Na Slovensku je táto rastlinka známa nielen pod názvom ľubovník bodkovaný, ale tiež ako čarovník, láskavec, trezalka či strezalka (z češtiny třezalka tečkovaná), svätojánska tráva, svätojánska bylina alebo bylina sv. Jána. V latinčine je jej meno Hypericum perforatum, čo v doslovnom preklade znamená „nadzjavenie“. Podľa legiend mala táto bylinka silnú až magickú moc. Zvykla sa zbierať koncom júna, v čase, kedy meniny oslavuje Ján.

Ľubovník bodkovaný kvitne od mája do septembra, počas celého leta. Jeho zber je najvhodnejší počas slnečného dňa vtedy, keď sú kvety čo najviac otvorené. Zbiera sa celá stonka – kvet aj listy rastúce na stonke.

Ľubovník bodkovaný - účinky

Ľubovník bodkovaný patrí medzi najpopulárnejšie liečivé rastliny u nás. Má širokú škálu uplatnenia. Je to tzv. bylinkový všeliek. Pomáha pri problémoch so žlčníkom, pečeňou, močovými cestami, s prekysleným žalúdkom či vredmi. Ľubovník bodkovaný je uznávaný pre svoje antidepresívne účinky - vhodný je na zmiernenie depresií, pocitov strachu, úzkosti a duševných chorôb. Pomáha aj pri srdcovo-cievnych ochoreniach, zlepšuje krvný obeh a nezanedbateľný je jeho prínos pri menštruačných problémoch, PMS a v období klimaktéria. Ľubovník bodkovaný sa tiež používa pri hnačkách, pľúcnych problémoch a má aj sedatívne účinky.

Ľubovník bodkovaný je využívaný aj ako prísada do kúpeľov. Tíši rôzne bolesti, lieči rôzne zranenia a popáleniny. Upokojuje suchú a podráždenú pokožku, tíši zápaly a urýchľuje proces hojenia. Používa sa aj pri ekzémoch a hemoroidoch.

Ľubovník bodkovaný sa používa vo forme obkladov, masážnych olejov, tinktúr no asi najobľúbenejší je vo forme čaju. Nájdete ho aj v troch tiaDe čajoch – Bylinná zmes Tibetský zber, Bylinná zmes s vrbovkou a maralím koreňom pre mužov (Čaj pre mužov) a Bylinný čas s ostropestrecom mariánskym.

  • Tibetský zber je prepracovaná bylinná zmes, ktorá prospieva dobrému dýchaniu, zdravému tráveniu, posilňuje imunitu a zabezpečuje pokojný spánok.
  • Čaj pre mužov prispieva k zdravej funkcii močových ciest, prostaty a prospieva celkovej duševnej aj fyzickej pohode mužov. Tento čaj v ďaka svojmu zloženiu sa považuje aj za čaj na močové cesty. Nenechajte sa pomýliť názvom, piť ho môžu aj ženy.
  • Čas s ostropestrecom mariánskym je prírodná podpora pečene a čaj vhodný na detoxikáciu. Normalizuje hladinu cukru v krvi a zabezpečuje celkovú pohodu.

Všetky bylinky v tianDe čajových zmesiach sú šetrne spracovávané. Rastliny sú zbierané ručne a podľa lunárneho kalendára. Sú veľmi silné, účinné a mnohé sa odporúčajú piť len do 13.00 hod., max. 15.00 hod. – jedna až dve šálky denne. Čaje tianDe sú vynikajúcim doplnkom stravy, prevenciou rôznych ochorení aj nápomocné v liečbe už vzniknutých ochorení. Po spotrebovaní celého balenia, ktoré obsahuje 30 nálevových vrecúšok sa odporúča 2-týždňová prestávka a následne môžete piť rovnaký čaj opäť. Vyskúšajte pozitívne účinky bylinkových čajov TianDe na váš organizmus.

Ľubovník bodkovaný skúsenosti

Jedna z reakcií zákazníčok zuzino.sk na Bylinný čaj s ostropestrecom mariánskym: "Tak toto som nečakala!!!! Mala som veľké problémy so žalúdkom, nadúvaním a kŕčmi. Doma som nemala žiadny čaj na žalúdok, tak som skúsila ten s ostropestrecom mariánskym a ten účinok ma MEGA prekvapil!" Celú recenziu si môžete prečítať TU

Zdroj foto: zuzino.sk, pixabay.com

 
 
Mohlo by vás zaujímať
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia