Infobar icon

SÚŤAŽÍME o 15x balíček kozmetiky!

Kategórie
 
 
 
 

Všetko o detoxikácii

Naše telo je výnimočné. Ak sa oň dobre staráme, odvďačí sa nám pevným zdravím, vitalitou aj dlhovekosťou. S telom je to podobne ako s autom. Ak ho pravidelne čistíme, chodíme na kontroly do servisu (čítaj: na preventívne lekárske prehliadky), kvalitne ho živíme – slúži nám dobre a dlho. No kto z nás sa o svoje telo stará na 100%?  Kto sa naozaj zdravo stravuje, pravidelne cvičí, spí 7-8 hodín denne, nezažíva stres, nežije v znečistenom prostredí? Asi nikto. I preto sú dôležité pravidelné očistné či detoxikačné kúry.

Všetko o detoxikácii

Čo je detoxikácia?

Detoxikácia alebo odstraňovanie toxínov z tela človeka je očistný spôsob, ktorým sa zbavíte škodlivín, ktoré telo zaťažujú fyzicky aj psychicky. Nahromadené škodliviny predstavujú pre organizmus ohrozenie – môžu spôsobiť poruchy činnosti jednotlivých orgánov a poškodiť ich. Detoxikácia je spôsob, ako v organizme obnoviť rovnováhu. Podobne ako vonkajšia očista, aj vnútorná očista má veľký vplyv na celkové zdravie človeka.

Naozaj potrebujete detoxikovať?

  • pokožka – vaša koža je indikátorom č. 1, ktorý vás upozorní na to, že s vašim organizmom nie je všetko v poriadku. Trápi vás suchá koža, vyrážky, akné aj keď ste už dávno sfúkli 18 sviečok na torte? Je vaša pokožka podráždená, extrémne citlivá, začervenaná? Dôvodom môže byť aj potreba hĺbkovej vnútornej očisty.
  • ranné prebúdzanie/kvalita spánku - jedným z neklamných znakov toho, že vaše telo potrebuje detoxikovať je prevládajúci pocit únavy hneď po prebudení. Spali ste min. 7 hodín, no i napriek tomu ste ráno bez energie? Horšie zaspávate a v noci sa budíte?
  • horšia nálada, depresívne stavy alebo pocit vyhorenia? Psychika je dôležitým ukazovateľom preťaženia organizmu. Nepodceňujte ju.
  • máte problémy s trávením alebo vylučovaním? Trápi vás pocit plnosti, trpíte plynatosťou, nevylučujte pravidelne, každý deň.

Druhy detoxikácie

"Detoxikácia môže byť celková alebo zameraná na určitý orgán. Asi najznámejšou je detoxikácia podľa tradičnej čínskej medicíny, no existuje aj ajurvédska detoxikácia, detoxikácia surovou rastlinnou stravou, jogová či javorová očista".

Medzi obľúbené formy detoxikácie patrí pôst a hladovka. Krátkodobý pôst je taký, kde týždenne jeden deň hladujete alebo dlhodobý, kedy sa na viac dní až týždňov vzdávate jedla. Pozor, dlhodobé pôsty sa vykonávajú pod dohľadom lekára. Jemnejšou formou je zaradiť tzv. „odľahčujúci“ deň, kde konzumujete len ovocie, zeleninu alebo šťavy z nich.

Existuje množstvo foriem a druhov očisty. Každý si môže zvoliť to, čo mu vyhovuje najviac. Nie je na škodu prečítať si literatúru na túto tému alebo sa poradiť s odborníkmi. Majte na pamäti, že tak ako pri iných činnostiach, aj tu je dôležitá príprava a tiež ujasnenie si cieľov (ak chcete v prvom rade schudnúť, hlavným účelom detoxikácie nie je chudnutie. Je to len sprievodný, hoci príjemný vedľajší efekt.) Pomôcť vám môžu aj vhodne zvolené doplnky výživy, čaje a ďalšie prostriedky podporujúce detoxikáciu – napríklad detoxikačné náplasti

Ako funguje detoxikačná náplasť?

Detoxikačné náplasti môžu pomôcť naštartovať proces detoxikácie - používajú sa ako doplnok detoxikácie a zároveň je to bezbolestná a účinná forma detoxu. Výhodou je to, že detoxikácia náplasťami neprechádza tráviacim traktom a teda nespájajú sa s ňou žiadne negatívne sprievodné javy. Detoxikačné náplasti detoxikujú telo vďaka účinnej kombinácii byliniek, ktoré sa nachádzajú vo vnútri náplastí. Majú silný antioxidačný účinok, odvádzajú toxíny z tela von, zmierňujú únavu a tiež napomáhajú lepšiemu spánku. Používajú sa počas noci; lepia sa na spodok nôh najneskôr do 21.00 hod. Pre viditeľný a citeľný účinok sa používajú najmenej 10 dní po sebe.

Detoxikačná náplasť na nohy Levanduľová náplasť na nohy

Pozitívne účinky detoxikácie

Ak je detoxikácia urobená správne, vaše telo bude po jej skončení zharmonizované, upraví sa vám trávenie, budete lepšie spať. Možno schudnete aj pár kíl, no čo je dôležitejšie - pocítite prílev energie.

P.S.: Ak ste detoxikačný program s TianDe detoxikačnými náplasťami ešte nevyskúšali a chceli by ste, dajte nám vedieť. Poradíme vám, ako na to a dokonca to môže byť aj o viac ako 30% lacnejšie. Stačí napísať na marketing@zuzino.sk alebo podpora@zuzino.sk

Poznámka: Téma detoxikácie je veľmi obsiahla. Venujeme sa jej aj v ďalších článkoch - Zdraví vďaka detoxikácii, Ako sa zbaviť toxínov v tele? a pripravujeme i ďalšie články na túto tému.

Zakúpiť si môžete aj samostatnú brožúru Detoxikácia organizmu, kde nájdete základné informácie o tejto téme.

Zdroj fotografií: pixabay.com, tiandekozmetika.sk/zuzino.sk

 
 
Mohlo by vás zaujímať
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia