Infobar icon

SÚŤAŽÍME o 15x balíček kozmetiky!

Kategórie
 
 
TRHÁK týždňa
15.04.2024 Do konca zostáva
3 dni
20 hodín
12 minút
55 sekúnd
 
 
 
 

Starostlivosť o suchú a citlivú pokožku

Suchá pokožka je tenšia a citlivejšia na vonkajšie prostredie v porovnaní s normálnou či mastnou pokožkou. Typ pokožky dedíme a môžete si byť takmer isté, že ak suchú pokožku mala vaša mama, budete ju mať aj vy. V mladosti suchšia môže byť suchšia pokožka skôr výhodou, no s pribúdajúcim vekom je to horšie.

Starostlivosť o suchú a citlivú pokožku

Aká je suchá pokožka

Tento typ pokožky je náchylnejší na predčasnú tvorbu vrások. Suchá pokožka často býva dehydrovaná, šupinatá, so sklonmi k začervenaniu. Veľmi zle jej robí chladné počasie, ale tiež fajčenie, alkohol či nadmerné slnenie. Nedostatok tekutín sa tiež hneď prejaví.

Prejavy citlivej pokožky

Citlivá pokožka reaguje na zmeny počasia ešte intenzívnejšie ako suchá. Často býva začervenaná až zapálená. Prejavuje sa nepríjemným pocitom suchosti, napätia alebo dokonca alergickými reakciami. Ženy s citlivou pokožkou si obzvlášť musia dávať pozor na výber kozmetiky. Tá by nemala obsahovať alkohol, ktorý pokožku vysušuje ani žiadne dráždivé látky, skôr naopak. Kozmetika pre citlivú a suchú kožu by mala obsahovať upokojujúce a hydratačné látky.

 Čomu by ste sa mali vyhýbať, ak máte suchú a citlivú pokožku?

  • agresívnym čistiacim prostriedkom, mydlám, chlóru – všetkému, čo narúša prirodzenú obranyschopnosť pokožky
  • kozmetickým prípravkom s obsahom alkoholu
  • sprchovaniu a kúpaniu v horúcej vode
  • pobyte v saune
  • nadmernému pobytu v klimatizovaných miestnostiach
  • veľmi chladnému a veternému počasiu
  • častému pobytu na slnku
  • fajčeniu a alkoholu

Rady dermatologičky - čo robiť, ak máte suchú alebo citlivú pokožku?

  • dbajte na dostatočný prísun tekutín, v lete aj 3 l čistej vody/minerálnej vody alebo nesladených bylinkových alebo zelených čajov (najdôležitejšia je čistá voda)
  • prijímajte dostatok kvalitnej a vyváženej stravy so zdravými tukmi, dostatkom vitamínov (najmä A, E, C) a minerálov
  • používajte kvalitnú kozmetiku určenú pre daný typ pleti
  • ochranné krémy s vysokým faktorom OF 50 aplikujte počas celého roka
  • obmedzte konzumáciu kávy a alkohol

 

Čistenie suchej a citlivej pleti

Je jedno, aký druh pleti máte – čistenie je bod č. 1, ktorý je potrebné robiť ráno i večer. Otázne je, aký druh výrobku na čistenie použijete. Ak máte suchú alebo citlivú pleť uprednostnite jemné čistiace gély alebo jemné peny na čistenie, prípadne mlieko. Dočistite účinným tonerom, pravdaže bez obsahu alkoholu, ale s vysokým obsahom hydratačných látok.

Bezpečná hydratácia pre suchú a citlivú pleť

Suchá a citlivá pleť potrebuje maximum hydratácie. Ideálne sú krémy bez syntetických konzervačných látok, parabénov. Účinok krémov podporte gélmi, vyživujúcimi olejmi, sérami, fluidmi. Krémy používajte tak ráno, ako aj večer a v prípade potreby aj počas dňa. A nezabúdajte na očné okolie, kde je pokožka až 10x tenšia. Táto časť našej tváre si zaslúži extra pozornosť a špeciálne krémy, ktoré sú určené na citlivú pokožku očného okolia.

Rýchla pomoc pre vašu pleť v podobe masky

Do vašej bežnej, dennej rutiny starostlivosti o pleť zaraďte aj používanie masky. Pleťové masky – krémové alebo jednorázové textilné masky majú množstvo pozitív - vašu pleť krásne zrelaxujú, hydratujú, zjemnia, vyhladia. Sú praktické, balené po 1 ks – vhodné na domáce použitie aj počas cestovania. Majú rýchly účinok a pri pravidelnom používaní dokážu hotové zázraky. Opäť platí, že je potrebné vybrať druh masky vhodný pre suchú a citlivú pleť. V dnešnej dobe je možností neúrekom; aj TianDe ponúka veľké množstvo kvalitných masiek. Na suchú a citlivú pleť je vhodná napr. pleťová beauty-maska s morskými riasami.

  

Zdroj foto: pixabay.com, tiandekozmetika.sk, tiande.eu

 
 
Mohlo by vás zaujímať
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia