Infobar icon

Dnes platíme za Vás DOPRAVU MY!

Kategórie
 
 
TRHÁK týždňa
26.04.2024 Do konca zostáva
3 dni
23 hodín
31 minút
3 sekundy
 
 
 
 

Poznáte L-arginín a jeho pozitívne účinky?

Dnešná doba je neúprosná. Veľa úloh, povinností, rol, stresových situácií. Chceme sa venovať partnerom, rodinám, deťom, domácnostiam, práci, sebe, priateľom, rodičom, koníčkom... Ako to všetko stihnúť?

Poznáte L-arginín a jeho pozitívne účinky?

Neustály kolotoč povinností a stresu

Ak sa neponáhľame, máme pocit, že o niečo prichádzame, alebo niekoho o niečo ukracujeme. Sme v jednom kolotoči, v ktorom je neustály stres. Moderná doba má moderné riešenia. Takými sú aj inteligentné doplnky výživy. Napríklad tie s obsahom aminokyseliny L-arginín.

Vlastnosti L-arginínu

L-arginín pomáha zlepšovať náladu, bojovať s depresiami a dokonca podporuje pamäť. Jednou z ďalších dobrých vlastností tejto látky je, že pomáha predchádzať oxidačnému stresu a tým chráni bunky pred starnutím. Prispieva tiež k zvýšenej obranyschopnosti organizmu a k zlepšeniu vytrvalosti. Jeho účinky oceňujú pracujúce ženy aj muži-športovci. A to sme s vymenúvaním super vlastností L-arginínu len začali!

Čo je L-arginín

L-arginín je semi-esenciálna aminokyselina. Jej pozitívne účinky na ľudský organizmus sú širokospektrálne. Okrem už spomínaných antioxidačných účinkov a ochrane proti predčasnému starnutiu sú to najmä tieto vlastnosti L-arginínu, kvôli ktorým táto látka stojí za povšimnutie:

  • L-arginín pomáha rozvoju svalovej hmoty – uvoľňuje rastový hormón a predlžuje kvalitu fyzického výkonu počas intenzívnych tréningov
  • zlepšuje prekrvenie a pozitívne pôsobí na kondíciu ciev - vďaka tomu zlepšuje aj prekrvenie pohlavných orgánov
  • celkovo zlepšuje fyzickú kondíciu
  • podporuje potenciu, libido aj plodnosť - L-arginín sa používa aj na zvýšenie počtu spermií
  • vďaka tejto aminokyseline sa rýchlejšie hoja rany
  • je vhodným doplnkom pri mnohých cievnych a srdcovo-cievnych ochoreniach. Keďže táto aminokyselina podporuje prekrvenie, pôsobí proti arterioskleróze a prispieva k znižovaniu krvného tlaku
  • podporuje imunitný systém
  • znižuje hladinu cukru v krvi, čo ocenia najmä diabetici
  • pozitívne ovplyvňuje hladinu soli v tele a pomáha znižovať hladinu „zlého“ cholesterolu
  • pomáha s hĺbkovou očistou organizmu - ozdravuje pečeň aj obličky, ktorým pomáha zbaviť sa toxínov.
  • má aj rad ďalších pozitívnych účinkov

Prírodné zdroje L-arginínu

Dobrou správou je, že L-arginín sa nachádza aj v bežne dostupných potravinách. Tou menej dobrou je to, že tieto potraviny nie sú úplne štandardnou súčasťou jedálnička v našich končinách. A tiež množstvá, ktoré by ste museli kvôli dostatočnému príjmu L-arginínu prijať by boli o čosi väčšie ako tie, ktoré zvyčajne jeme. L-arginín sa nachádza v hnedej ryži aj v quinoi. Nájdete ho v rôznych semienkach, orechoch či hrozienkach a dokonca aj v niektorých druhoch chleba.

Nežiaduce účinky L-arginínu

Je zaujímavé, že L-arginín nemá negatívne účinky. Pravdaže, pokiaľ ste zdravý a dodržiavate odporúčané denné dávky tejto látky. Ak sa táto aminokyselina podáva vo forme doplnku výživy a prekročí sa maximálna denná dávka, môže spôsobiť niektoré tráviace ťažkosti, napr. hnačku sprevádzanú pocitom nevoľnosti a slabosti. Opatrné by mali byť aj tehotné a dojčiace ženy.

Používanie L-arginínu

Okrem tej prirodzenej formy existuje aj mnoho iných foriem L-arginínu. Prášková, tabletková a nájdete ho aj v podobe sirupov. Príjemným a pohodlným spôsobom je podávanie L-arginínu vo forme gélu. Tento spôsob je navyše pre organizmus ľahko stráviteľný a všetky prospešné látky maximálne využité. Pred užívaním akéhokoľvek doplnku výživy je dobré prečítať si príbalový leták a dodržiavať určité zásady:

  • dodržiavajte dávkovanie a čas používania aminokyseliny
  • pre citeľné účinky je vhodné L-arginín užívať aspoň 3 týždne
  • v prípade, že hlavným dôvodom jeho užívania je zlepšenie fyzického výkonu, látku by ste mali užiť približne hodinu pred tréningom
  • prípravok nie je vhodný pre deti do 3 rokov, pre tehotné a dojčiace ženy
  • ak máte nejasnosti, otázky alebo užívate lieky na zrážanlivosť krvi, poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom

Mám L-arginín používať samostatne alebo v kombinácii

Ako u mnohých iných látok, aj L-arginín pôsobí v kombinácii s vybranými látkami efektívnejšie ako samostatne. Napríklad spolu s ďalšou aminokyselinou - glycínom a vitamínom B5 vytvárajú synergický efekt a do tela sa dostane viac prospešných látok, ktoré dokáže organizmus využiť vo svoj prospech.

V novom unikátnom doplnku výživy od TianDe sa okrem arginínu nachádza aj glycín a vitamín B5. Aké sú účinky týchto dvoch látok na organizmus?

Glycín je unikátnou aminokyselinou spomedzi proteinogenických aminokyselín. Väčšina proteínov obsahuje malé množstvo glycínu, kolagén je však tvorený až z 35% tejto aminokyseliny. Glycín hrá tiež dôležitú úlohu pri regulácii nervových impulzov a navodení harmonického psychického stavu. Normalizuje látkovú výmenu, uvoľňuje napätie a stimuluje mozgovú činnosť. Je nevyhnutný pri stavbe DNA, potrebný pre tvorbu žlčových kyselín aj hemoglobínu. Napomáha organizmu absorbovať vápnik. Chráni pred prekyslením žalúdka a je prospešný aj pre zdravie prostaty. Glycín je rovnako dôležitý pre rast.

Vitamín B5 – alebo kyselina pantoténová je známa aj ako „antistresový vitamín“. Vitamín B5 má rad pozitívnych účinkov na človeka - prispieva k správnej látkovej výmene, k zníženiu vyčerpania a únavy. Je dôležitý pri hojení rán a rôznych kožných problémoch a má pozitívny vplyv na pleť aj vlasy. Napomáha znižovaniu hladiny „zlého cholesterolu“. Vitamín B5 značne zvyšuje energiu, vytrvalosť, napomáha pri strese a únave a je nápomocný pri ťažkostiach s učením a problémoch sústrediť sa.  Stará sa o celkovú duševnú aj telesnú kondíciu človeka. Čo je tiež veľmi pozitívne, nepriamo pomáha pri chudnutí. Prispieva k zvyšovaniu obranyschopnosti. Navyše, vitamín B5 zvyšuje a zosilňuje účinky ďalších zložiek nového prípravku TianDe a zlepšuje vstrebateľnosť L-arginínu a glycínu.
 

Spomínaným výrobkom je doplnok výživy TianDe - Obohatený gél s arginínom a glycínom. Ide o multifunkčný výrobok, ktorý si obľúbia mladí ľudia, športovci, ľudia, ktorí dbajú na svoju štíhlu líniu aj prepracovaní ľudia, ktorí chcú veľa stihnúť.

L-argininín je určite jednou z látok, ktorá si zaslúži pozornosť. Výrobky v TianDe, ktoré v niektorých ohľadoch majú podobné účinky ako Obohatený gél s arginínom a glycínom sú:

Shousin antioxidant TianDe Amarantový olej

Zdroj fotografií: zuzino.sk, pixabay.com

 
 
Mohlo by vás zaujímať
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia