Infobar icon

SÚŤAŽÍME o 15x balíček kozmetiky!

Kategórie
 
 
TRHÁK týždňa
15.04.2024 Do konca zostáva
3 dni
4 hodiny
45 minút
12 sekúnd
 
 
 
 

Ekologické umývanie riadu bez veľkej námahy?

Taká vec, ako umývanie riadu je v dnešnej dobe oveľa jednoduchšia, ako kedysi. Možno si ešte aj vy pamätáte, ako naši starí rodičia nosili vodu vo vedrách, zohrievali ju na peci a používali na umytie nádob. Dnes už všetko hodíme do umývačky riadu a je to vybavené. Ale, ako si poradiť s odolnými pripálenými zvyškami jedla v hrnci či na tanieri aj bez umývačky riadu a nestráviť drhnutím jedného hrnca celú mladosť?

Ekologické umývanie riadu bez veľkej námahy?

Povedzte NIE bežným umývacím prostriedkom

Väčšina z nás ešte stále používa tradičné umývacie prostriedky na vyčistenie akejkoľvek kuchynskej nádoby. Aj keď sú efektívne, ich cena je pomerne vysoká a tú nálepku s rôznymi značkami, ktoré označujú chemikálie použité v saponátoch radšej prehliadame. Rovnako, ako sa tieto umývacie prostriedky nemaznajú s nádobami, nemaznajú sa ani s vašou pokožkou rúk. Povedzte bežným saponátom rázne NIE!

Saponíny pre šetrné čistenie

Zamýšľali ste sa niekedy nad možnosťou umývania kuchynských nádob iným, šetrnejším spôsobom? Šetrnejším s ohľadom na životné prostredie, vaše zdravie, ale aj s ohľadom na pokožku vašich rúk? Saponíny sú prirodzene sa vyskytujúce zlúčeniny, ktoré sa využívajú ako prací prostriedok, prostriedok na umývanie riadu, ale aj ako mydlo do kúpeľa.

No čo je na nich famóznejšie, tak saponíny (ako jediné na svete) rastú na stromoch. Avšak nejde o hocijaké saponíny, ale o saponíny ukryté v mydlových orechoch. Práve tieto orechy sú ideálnym riešením pre každú domácnosť. Sú vhodné na čistenie oblečenia, na upratovanie domácnosti, ale aj na umývanie riadu. Sú všestranné, preto ich využijete v celej svojej domácnosti.

Mydlové orechy - základ čistej domácnosti

Mydlové orechy patria medzi najobľúbenejšie prostriedky v ajurvéde. Sú prírodné, ekologické, lacné a hlavne sa dajú používať opakovane. Keď prídu do kontaktu s vodou, vytvoria mierne penivý povrch, a tým sú ideálne na umývanie čohokoľvek.

Preto sa používajú na čokoľvek – od čistenia odevov, cez čistenie kuchynských nádob až po umývanie vlasov. Avšak, ich účinky nie sú obmedzené len na naše vlasy. Tieto orechy sú úžasne pre naše zdravie, a rovnako aj pokožku.

Mydlový oriešok je domáci multitalent

Nepochybujeme o tom, že ste už o týchto mydlových orechoch počuli a možno dokonca ste ich aj vyskúšali. Ak je to tak, tak nám určite dáte za pravdu, že sú neobyčajné. No vráťme sa späť ku kuchynským nádobám. Ak už viac nechcete drhnúť pripálené hrnce a máčať ruky v mastnej vode a kúpa umývačky riadu je v nedohľadne, tak to skúste inak.

Z mydlových orechov si môžete vyrobiť vlastný prípravok na riad, ktorý v konečnom dôsledku môžete využiť aj úplne inak. No aby sme vám to zjednodušili a nezaťažovali vás zdĺhavým postupom výroby umývacieho prostriedku z mydlových orechov, tak máme pre vás tip.

Saponíny, o ktorých sme vám písali vyššie sa nachádzajú aj v Umývacom prostriedku na riad Plody mydlovníka, ktorý nájdete v ponuke na zuzino.sk. Prírodný a hlavne bezpečný umývací prípravok účinne odstraňuje nečistoty rôzneho pôvodu, a to dokonca aj v studenej vode, čím v konečnom dôsledku ušetríte svoje financie. Navyše majú zmäkčujúci a protizápalový účinok na pokožku rúk. Stačí len pár kvapiek a váš riad sa bude lesknúť ako nový!

Čistá domácnosť od podlahy až po ovocie

Mydlové orechy nie sú len obyčajnými orechmi, ktorými by ste ulahodili len sebe. Ide o multifunkčný produkt, ktorý môžete použiť naozaj akokoľvek. Viete o tom, že predtým než uskladníte ovocie a zeleninu v chladničke, tak by ste ich mali poriadne poumývať? Platí to hlavne pri tých, ktoré si prinášame z obchodných reťazcov. Nabudúce, ak si spravíte vitamínové zásoby, tak zmiešajte pár kvapiek nášho umývacieho prostriedku s vodou a roztok použite na umytie ovocia a zeleniny, ktorú tak zbavíte všetkých chemikálii a baktérii.

Aj detské hračky sa potešia takémuto roztoku. Ak ich chcete vydezinfikovať, tak zabudnite na ten chemický prípravok, ktorý sa bežne používa v každej domácnosti. S umývacím roztokom ich zbavíte všetkých toxínov, baktérii a nečistôt.

No to nie je všetko, poďakuje sa vám aj kúpeľňa, okná, mastný sporák, podlaha, nábytok. Jednoducho povedané, tento umývací prostriedok môžete použiť naozaj na čokoľvek. Nahraďte horúcu vodu studenou a aj ten najmastnejší sporák bude žiariť novotou. A dokonca platí, čím studenšiu vodu použijete na upratovanie domácnosti, tým lepší výsledok s použitím umývacieho prostriedku získate.

 

Poznámka: Zaujíma vás táto téma? Viac sa dočítate v novej brožúre Ekologická domácnosť z edície Spoznávame svet zdravia a krásy z e-shopu zuzino.sk

Zdroj foto: pixabay.com, shutterstock.com, zuzino.sk (predtým tiandekozmetika.sk)

 
 
Mohlo by vás zaujímať
 
 
Ďalšie články

Odstraňujte škvrny šetrne k odevom aj planéte

Univerzálne moderné prostriedky na odstraňovanie škvŕn sa v domácnosti zídu vždy. Dva nové tianDe výrobky - Tyčinka na odstraňovanie škvŕn a OXI Hit boli vytvorené na báze kyslíka a vďaka tomu sú nielen účinné, ale aj bezpečné.

Čítať viac

Ekologické umývanie riadu bez veľkej námahy?

Taká vec, ako umývanie riadu je v dnešnej dobe oveľa jednoduchšia, ako kedysi. Možno si ešte aj vy pamätáte, ako naši starí rodičia nosili vodu vo vedrách, zohrievali ju na peci a používali na umytie nádob. Dnes už všetko hodíme do umývačky riadu a je to vybavené. Ale, ako si poradiť s odolnými pripálenými zvyškami jedla v hrnci či na tanieri aj bez umývačky riadu a nestráviť drhnutím jedného hrnca celú mladosť?

Čítať viac
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia