Infobar icon

SÚŤAŽÍME o 15x balíček kozmetiky!

Kategórie
 
 
TRHÁK týždňa
15.04.2024 Do konca zostáva
2 dni
9 hodín
2 minúty
6 sekúnd
 
 
 
 

Domáce recepty proti vypadávaniu vlasov

Vypadávanie vlasov je častým problémom žien i mužov. Najmä teraz, počas jesene, trápi tento problém mnohých. Pozrime sa, čo s tým vieme urobiť, ako si môžeme pomôcť prírodnou cestou. Pripravili sme si pre vás domáce recepty, s použitím aj tých najbežnejších ingrediencií.

Domáce recepty proti vypadávaniu vlasov

Nadmerné vypadávanie vlasov

Denne nám vypadne 30 až 100 vlasov (niektoré kaderníčky nám tvrdili, že pri umývaní aj 200 a stále je to v poriadku). Kedy by ste mali zbystriť pozornosť?

  • ak ráno na vankúši vidíte chumáče vlasov
  • je ich veľa (10 - 30) aj na hrebeni a kefe, po každej úprave
  • potom, čo si prejdete jemne po vlasoch, vlasy vám vypadávajú
  • na niektorých miestach hlavy máte viditeľne preriedené vlasy alebo dokonca úplne prázdne miesta bez vlasov

Ak vlasy navyše strácajú svoju farbu, štruktúru, lesk a sú viditeľne v horšom stave, je načase to riešiť! Ako sme už spomínali, možností je veľa. Určite nič nepokazíte, ak siahnete po kvalitných doplnkoch výživy a pozriete sa detailnejšie aj na váš jedálny lístok. Ten by mal obsahovať napr. ryby, vajcia, avokádo, zelenú listovú zeleninu, brokolicu. Jedálničku pre zdravé vlasy by určite nemali chýbať vitamíny A, C, E, D, B2 (ryboflavín) a ďalšie. A tak, ako pridáte zdravé jedlá, skúste sa vyvarovať tých nezdravých – napr. sladkostí, polotovarov, údenín. Výhodou zmeny jedálnička budú nielen krásne vlasy, ale celkové zdravie a vitalita! Ak potrebujete stratu vlasov rýchlo zastaviť, použite doplnok stravy na to určený a používajte aspoň mesiac. A sledujte, čo sa udeje. A následne sa môžete rozhodnúť, či pôjdete prírodnou cestou, pomôžete si vlasovou kozmetikou alebo rovno navštívite odborníka, napr. dermatológa.

Prípravky proti vypadávaniu vlasov

Ak ste zástancom „babských rád“, byliniek a domácich receptov, pripravili sme si pre vás niekoľko receptov, ktoré sú nápomocné v boji proti vypadávaniu vlasov. Prípravky sú vyslovene prírodné a pripraviť si ich môžete sami - s dávkou trpezlivosti aj šikovnosti a tých správnych ingrediencií.

Šalviový odvar

Šalvia má očisťujúce a antiseptické účinky a používa sa tak na podporu rastu nových vlasov, ako aj proti lupinám či na obnovu pigmentu šedivejúcich vlasov. Uvarte liter vody spolu s niekoľkými lístkami (približne 4-5 minút) a nálev preceďte. Pozor, v období tehotenstva sa šalvia môže používať iba vo veľmi malých dávkach. Ľudia, ktorí trpia epileptickými záchvatmi by sa šalvii mali radšej vyhnúť.

Orechový odvar

Orechová šupka je vynikajúcim zdrojom minerálov. Vedeli ste, že vlašské orechy svojou výživovou hodnotou prevyšujú hovädzie mäso? Odvar z orechových šupiek dokáže vlasy zafarbiť (účinok je krátkodobý) a pomáha aj pri ich vypadávaní. Používa sa po každom umytí šampónom.

Zábal zo žĺtka a oleja

V miske rozmiešajte vaječné žĺtok spolu s olejom. Najvhodnejší je ricínový, no pomôže aj klasický repkový, slnečnicový alebo olivový. Zmes vmasírujte do pokožky a nechajte pôsobiť minimálne 30 minút. Pre zvýšenie účinku zabaľte do teplého uteráka. Obmenou receptu môže byť doplnenie rumu alebo citróna.

Kokosový olej

Kokosový olej, najmä v poslednom období, je akýmsi všeliekom a pomocníkom v kuchyni i pri domácom kozmetickom ošetrení. Pôsobí aj proti vypadávaniu vlasov. Natrite kokosový olej (prípadne ho zmiešajte s ricínovým alebo olivovým olejom) a natrite po celej dĺžke vlasov. Nechajte pôsobiť 30-60 minút a ošetrite ako zvyčajne.

Žihľavový odvar na vlasy

Asi najčastejšie používaný odvar na vypadávajúce vlasy je práve ten žihľavový. Žihľava dvojdomá, okrem iných účinkov, podporuje krvný obeh. Na vlasy sa používa od nepamäti. Vlasy krásne regeneruje a bojuje aj proti lupinám. Odvar sa môže robiť z koreňa rastliny, z čerstvej i sušenej vňate.

Pri domácich receptoch platí, že je potrebné používať ich pravidelne aspoň niekoľko týždňov. Výsledok sa dostaví. A ako sme už spomínali, vyskúšajte aj upraviť svoj jedálny lístok. Čerstvá zelenina, ovocie, orechy a semienka, spolu s kvalitnými vajíčkami a mäsom vám k zdravým vlasom môžu dopomôcť.

P.S. Ak ste nedočkaví a výsledky chcete vidieť čo najskôr, vyskúšajte napr. TianDe šampón na padajúce vlasy a k tomu krémový balzam. Oba výrobky sú z radu Master Herb a ponúkajú sa vo veľkom balení (420 ml a 500 g). Pôsobia na zastavenie vypadávania aj na podporu rastu nových vlasov. Skvelá je aj celá vlasová línia tianDe Bio Rehab, kde nájdete šampón, masku a tonikum. Vyskúšajte a prvé výsledky môžete očakávať už do 2 týždňov.

Zdroj foto: zuzino.sk, pixabay.com

 
 
Mohlo by vás zaujímať
 
 
Ďalšie zaujímavé články

Starostlivosť o vlasy podľa Číňaniek

Každý deň sa všetky staráme o svoju korunu krásy, no niekedy sa zdá, že je to úplne zbytočné. Napriek našej intenzívnej starostlivosti sú naše vlasy zničené, bez života, bez lesku - nevyzerajú ako z katalógu. Čo sa s tým dá urobiť?

Čítať viac
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia