Detoxikácia a antioxidanty

Kategórie
 
 
 
 

Detoxikácia a antioxidanty

Chcete detoxikovať organizmus bez drastickej diéty? Zamerajte sa na antioxidanty! Obdivuhodná je nielen ich očistná sila, ale i rozmanitosť. Pridáme aj niekoľko rád, ktoré jednoducho a s ľahkosťou môžete aplikovať do každodenného života. Pretože malé zmeny vedú k tým veľkým.

Detoxikácia a antioxidanty

Antioxidanty

Antioxidanty tvoria dôležitú súčasť imunitného systému a spomaľujú proces starnutia. Sú to prírodné látky, ktoré v bunkách bojujú proti procesu oxidácie. Hlavným zdrojom antioxidantov sú potraviny rastlinného pôvodu, niektoré si dokonca vie telo vytvoriť samo. Spoločne tvoria skvelý tím, ktorý vie bojovať proti voľným radikálom, ktoré poškodzujú zdravé bunky. Čo by ste o nich mali vedieť? Kde ich nájdete?

Vitamín E

Účinný antioxidant, ktorý je rozpustný v tuku. Ovplyvňuje tvorbu červených krviniek, zúčastňuje sa na obnove a raste svalovej hmoty a tkanív. Spomaľuje proces starnutia buniek a preto sa často pridáva do kozmetických produktov. Nájdete ho v celozrných produktoch, v rastlinných olejoch, orechoch či listovej zelenine.

Vitamín C

Vitamín C sa považuje za jeden z najsilnejších antioxidantov. Posilňuje imunitu a v organizme plní množstvo funkcií. Napríklad, podieľa sa na tvorbe kolagénu a je súčasťou mnohých metabolických procesov. Nájdete ho v bobuľovom ovocí, čerešniach, kivi, šípkach, brokolici, citrusoch, jahodách, paprike, paradajke, v kapuste.

Betakarotén

Betakarotén je karotenoid, ktorý slúži aj ako prírodné farbivo. Ide o provitamín A, ktorý sa v ľudskom tele mení na vitamín A. Pri jeho nedostatku klesá celková obranyschopnosť organizmu. Má veľký význam pre zachovanie zdravého zraku, peknej pokožky aj správnej funkcie imunitného systému. Hľadať ho môžete v červenej, žltej a oranžovej zelenine a ovocí, napr. v tekvici, mrkve, žltej paprike, marhuliach, broskyniach aj v špenáte či petržlenovej vňati.

Flavonoidy

Existuje viac ako 4000 druhov flavonoidov, ktoré sa nachádzajú v ovocí a v zelenine. Každá rastlina obsahuje inú kombináciu flavonoidov. Tie pomáhajú ochraňovať pred srdcovými chorobami, rakovinou, artritídou, sivým zákalom, zápalom, infekciou aj starnutím.

Lykopén

Lykopén je karotenoid, ktorý môže ochrániť pred rakovinou prostaty, pľúc aj prsníka. Zlepšuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje imunitný systém, ochraňuje kožu pred starnutím aj negatívnym vplyvom UV žiarenia. Zdrojom lykopénu sú tepelne upravované paradajky.

Detoxikácii pomôže aj:

  • nielen počas detoxikácie sa vyhýbajte alkoholu, cigaretám a sladkostiam
  • jedzte čo najmenej živočíšnych potravín, pretože najviac toxínov je v živočíšnom tuku
  • konzumujte čo najmenej potravín a nápojov, ktoré sú zafarbené, dochutené, konzervované  - ako sú údeniny,  sladené nealko nápoje, džemy, sirupy, konzervy, mliečne výrobky, cukríky a sladkosti
  • jedzte biopotraviny a uprednostňujte jedlo uvarené doma pred tým reštauračným
  • pridajte pohyb – prechádzky na čerstvom vzduchu, beh, plávanie, čokoľvek je lepšie ako sedenie pred telkou
  • spite aspoň 8 hodín denne

A ešte jedna rada na záver. Čo tak detoxikovať aj myseľ a aspoň na celý víkend sa „odstrihnúť od TV, telefónov, fejsbukov a iných producentov toxínov"?

Ak vás téma detoxikácie zaujíma, môžete si zakúpiť 16-stranovú brožúru Detoxikácia organizmu, kde nájdete všetky podstatné informácie o detoxikácii s tianDe.

Zdroj foto: pixabay.com

 
 
Mohlo by vás zaujímať
 
 
Ďalšie články

Ako sa zbaviť toxínov v tele?

Cítite sa unavene a nemáte dostatok energie na to, aby ste čo i len prstom pohli? Je vaša pokožka suchá a vaše kruhy pod očami sú také viditeľné, že sa vôbec nedajú prekryť korektorom? Tak v tomto prípade môže byť vaše telo plné škodlivých látok, čiže toxínov. 

Čítať viac

Účinky aloe vera pre zdravie aj krásu

Kto by nepoznal aloe vera? Je to veľmi cenná rastlina, ktorá má množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Používa sa tak zvonku ako i zvnútra. Neoceniteľná je najmä pre pokožku, na podporu trávenia a posilňuje aj imunitný systém.

Čítať viac
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia