Infobar icon

SÚŤAŽÍME o 15x balíček kozmetiky!

Kategórie
 
 
TRHÁK týždňa
15.04.2024 Do konca zostáva
2 dni
15 hodín
36 minút
55 sekúnd
 
 
 
 

Čo je zdravý životný štýl alebo 20 tipov ako žiť zdravšie

7. apríla v roku 1948 vznikla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a o dva roky bol tento deň vyhlásený za Svetový deň zdravia. A my si ho chceme s vami aj týmto článkom pripomenúť a možno aj inšpirovať k tomu, aby ste začali žiť zdravšie. Skúste zadať slovné spojenie „zdravý životný štýl“ do googlu a zistíte, že za 29 sekúnd tu máte 2 940 000 odkazov!? 

Čo je zdravý životný štýl alebo 20 tipov ako žiť zdravšie

Nuž, tento pojem sa v poslednom desaťročí stal fenoménom, o tom niet pochýb. Mnohí o tom hovoria, píšu; iní sa tak snažia aj žiť. Ale viete, čo zdravý životný štýl je v skutočnosti? A ako docieliť to, aby sme ho prijali „za svoj“ a stal sa bežnou súčasťou aj nás a našich rodín? Veď kto by nechcel byť zdravý? 

Zdravie je ovplyvnené naším životným štýlom až z 80 percent.

Tých zvyšných 20 percent pripadá na dedičnosť, zdravotnú starostlivosť, resp. ostatné vplyvy, ktoré tak ľahko zmeniť nevieme. Životný štýl, a najmä ten zdravý, je v našich rukách!



 

Životný štýl je súhrn toho, ako človek žije. O zdravom životnom štýle môžeme hovoriť vtedy, keď si pravidelne doprajeme to, čo nám prospieva (napr. 8-hodinový spánok, pohyb na čerstvom vzduchu) a naopak – vylúčime to, čo nášmu organizmu škodí (fajčenie, alkohol, stres). Ale poďme sa na to pozrieť pekne postupne.

20 tipov ako žiť zdravšie

  1. Jedzte kvalitne – jedzte výživné jedlá, veľa surovej i tepelne upravovanej zeleniny a ovocia (aspoň 500 g denne), kvalitné tuky v podobe orechov a semien, hodnotné bielkoviny a sacharidy rastlinného pôvodu v správnom pomere. Do jedálnych lístkov pridajte kvalitné obilniny a strukoviny, tie sú základom.* Mäso jedzte s mierou, preferujte biele pred červeným (a z domácich chovov). Údeniny je ideálne vylúčiť úplne alebo konzumovať len minimálne. Naopak, na vašom stole by nemali chýbať ryby – aspoň 2-3x týždenne. Obmedzte biele pečivo, nahraďte ho celozrným. Jedzte aj mliečne výrobky, vhodné sú tie s probiotickými kultúrami a nižším obsahom tuku. Sladkosti a biely cukor by ste mali vylúčiť úplne alebo jesť len príležitostne.
  2. Zvýšte pitný režim – pite viac čistej vody a bylinkových čajov. Pitný režim občas doplňte o nesýtené pramenité vody a minerálne vody. Dbajte na to, aby ste denne prijali aspoň 2 l tekutín (v lete a pri športe viac). 

  3. Ak máte nadváhu, schudnite. Kombináciou vyváženej stravy a dostatku pravidelného pohybu to určite pôjde. Nezabúdajte na motiváciu a najmä trpezlivosť. Ak ste sa k nadváhe „dopracovali“ po niekoľkých rokoch nezdravého životného štýlu, výsledky nemôžete očakávať ihneď. Staňte sa súčasťou komunity, podporujte sa navzájom. Skúste sa nakopnúť aj vysokohodnotným bielkovinovým mixom, ktorý vám zaženie chuť na sladké a podporí aj detoxikáciu. Takým je napr. chutný jahodový kokteil od TianDe.
  4. Hýbte sa, cvičte – ideálne denne, minimálne však 4x týždenne. Fitness odborníci tvrdia, že 2 hodiny týždenne je potrebné venovať sa aeróbnemu cvičeniu a 2 hodiny týždenne anaeróbnemu, čo je v praxi napr. 2x skupinové cvičenie alebo beh a 2x posilňovňa s trénerom. Ak sa vám to zdá príliš veľa alebo ste doteraz vôbec necvičili, začnite prechádzkami a postupne pridávajte náročnejšie cvičenie. Vytvorte si z pohybu nevyhnutnosť! Ak sa potrebujete nakopnúť, oslovte šikovného trénera, trénerku - tá vám určite poradí, ukáže, ako cvičiť tak, aby ste z cvičenia mali čo najväčšiu radosť a pravdaže aj efekt. 
  5. Trávte čas v prírode, na čerstvom vzduchu. Vyhýbajte sa škodlivinám v ovzduší. Vedeli ste, že smog sa neudrží v nadmorskej výške 800 m n.m. a viac?
  6. Spite pravidelne min. 7 (ideálne až 8) hodín denne. Zvyknite si chodiť spať pred polnocou, pred spaním nepoužívajte mobil, notebook, TV... Radšej si dajte upokojujúci kúpeľ napr. s Telovou soľou Kryštály Mŕtveho mora. Doprajte si kvalitnú posteľ, matrac a v prípade, že máte v rodine alergika, aj antialergické obliečky. To všetko môže prispieť ku kvalitnejšiemu spánku.
  7. Nefajčite – zásada č. 1. Fajčenie je najrizikovejším faktorom, ktorý poškodzuje zdravie! Neexistuje žiadny iný faktor, ktorý by viac zvyšoval riziko srdcovo-cievnych ochorení a rakoviny. Vplyv fajčenia na zvýšenie rizika ochorení je taký silný, že ho môžete ostatnými faktormi len znížiť, ale nikdy nie úplne kompenzovať.
  8. Nepite alkohol, resp. obmedzte ho na minimum. Ak si chcete dopriať pohárik, zvoľte značkové suché červené víno. Ale naozaj len občas. :)
  9. Pravidelne detoxikujte, doprajte si kvalitné doplnky zdravej výživy – minimálne 2x ročne (jar a jeseň) by sme mali podstúpiť očistnú kúru. Či už zvolíte ovocnú kúru, zeleninovú kúru, dáte si hladovku, prestanete jesť večer alebo si pomôžete kvalitným doplnkom zdravej výživy, je to na vás. Za úvahu stojí aj pomoc v podobe detoxikačných náplastí. S Tiande náplasťami máme vynikajúce skúsenosti: zlepšujú prekrvenie pokožky, odstraňujú toxíny z tela, pomáhajú zmierniť únavu a svalové napätie a navyše prispievajú k zlepšeniu spánku.

Detoxikačná náplasť na nohy Levanduľová náplasť na nohy

 10. Neprejedajte sa, vyhýbajte sa fast foodom, polotovarom a sladeným sýteným nápojom. Obsahujú obrovské množstvo prázdnych kalórií, nezdravých aditív, „Ečok“, nehovoriac o nekvalitných tukoch a sacharidoch. A to určite nepotrebujete!

11. Odbúravajte stres a začnite ho zvládať efektívne. Nájdite si ten „svoj“ spôsob ako to urobiť. Cvičte jogu, meditujte, prestaňte pozerať TV s množstvom negatívnych správ, viac spite, popracujte na svojom dennom či týždennom harmonograme, rozlúčte sa s vecami či vzťahmi, ktoré nefungujú a ono to pôjde. Krok za krokom.

12. Pravidelne si doprajte si kvalitnú masáž, saunu – postarajte sa o svoju pokožku. Pred masážou/saunou sa odporúča pokožku prečistiť pílingom alebo telovou soľou. Nám sa osvedčila táto telová soľ. 

13. Pestujte zdravé vzťahy – k sebe samému, s partnerom, v rodine, priateľmi. Tešte sa z chvíľ strávených vo svojej rodine, vytvorte si vlastné „tradície“ či rituály.

14. Myslite pozitívne - Myšlienky majú obrovskú moc. Naše vlastné myšlienky sú zodpovedné za náš život. Nezabúdajte myslieť pozitívne každý deň! Myslieť pozitívne je niekedy umenie, ale aj to sa dá naučiť. Začnite ráno – nastavte sa na pozitívny deň, pozitívne zážitky a milé stretnutia s ľuďmi.

15. Robte veci, ktoré vám robia radosť – venujte sa nejakému hobby, začnite chodiť na kurz keramiky alebo sa staňte súčasťou turistického zväzu. Je tak veľa spôsobov, ako si urobiť radosť (a nemusí to byť práve tabuľka čokolády). :)

16. Buďte aktívni v akomkoľvek veku – cestujte, spoznávajte, učte sa nové veci, riešte nové situácie. Je jedno, či máte 30 alebo 60 rokov – aktívny prístup k životu môžete mať celý život.

17. Starajte sa o svoju chrbticu aj kĺby – doprajte si kvalitné topánky, stoličku, premýšľajte nad tým, ako sedíte, ako dýchate. Vyskúšajte masážny krém Tekutú náplasť na kĺby či boľavý chrbát aj náplasti z prírodných aromaterapeutických olejov, ktoré pomôžu odstrániť bolesť rôzneho druhu.

18. Chodievajte pravidelne na preventívne prehliadky. Všeobecný lekár, zubár, gynekológ... lepšie je chorobám predchádzať ako ich liečiť!

19. Nájdite si prácu, ktorú budete milovať. Takú, kedy sa každé ráno budete tešiť na nový pracovný deň, na kolegov, na to, čo vytvoríte, koľkým ľuďom pomôžete, čo po sebe zanecháte. Motivácia môže byť u každého iná, ale základom je pracovať v oblasti, ktorá je vášmu srdcu blízka.

20. Buďte vďační za to, čo máte!

Jahodový proteínový kokteil s inulínom Proteínový koktejl s karobom a ľanovým semienkom
 

Kde začať? Skúste si vybrať to, čo vás oslovilo najviac a začnite práve tým. Napríklad, že z jedálneho lístka vyradíte fast food a sladené bublinkové vody. Postupne pridávajte ďalšie a ďalšie body – napr. objednajte sa na preventívnu prehliadku, večer choďte skôr spať. Neprestávajte a aj keď sa niekedy „pošmyknete“ a nie všetko sa vždy podarí, buďte na seba dobrí. Ďalší deň začnite opäť. A predstavujte si a prípadne si pomôžte aj svojou vlastnou „nástenkou splnených cieľov“.

Ako sa zdravý životný štýl prejaví na vašom zdraví?

Ako teraz vyzerá vaše „ZDRAVÉ JA“?

  • máte primeranú hmotnosť
  • vyzeráte zdravo a krásne – máte zdravú pleť, vlasy, nechty
  • ste v dobrej telesnej kondícii
  • máte dostatok energie počas celého dňa
  • ráno sa vám dobre vstáva a večer ľahko zaspávate
  • ste psychicky odolní – hravo zvládate prácu, rodinu aj domácnosť
  • zvyčajne ste "v pohode" a máte dobrú náladu
  • váš krvný tlak je v norme
  • máte normálnu hladinu cholesterolu
  • ste odolní voči bežných chorobám, máte dobrú imunitu
  • nebývate často chorí
  • užívate si život a radujete sa z každého dňa

No čo poviete? Oplatí sa žiť zdravo?

Zdroj fotografií: pixabay.com, zuzino.sk, tianDe.eu
Autorka článku: Mgr. Katarína Lehotská Mikuláková

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia