Chudnutie a proteíny idú ruka v ruke

Kategórie
 
 
 
 

Chudnutie a proteíny idú ruka v ruke

„Celý deň nič nejem a keď mi je na odpadnutie, tak si dám kúsok syra“ – známa hláška z filmu, kde si Meryl Streep (alias Miranda Priestlyová) zahrala hlavú rolu v úlohe nekompromisnej šéfky známeho časopisu. A veru, asi všetky máme podobné dámy vo svojom okolí. 

Chudnutie a proteíny idú ruka v ruke

Sú to ženy, ktoré žijú na grilovanom kurati, natvrdo uvarených vajíčkach a nízkotučnom jogurte. V domnení, že diéta s vysokým obsahom bielkovín je tým správnym kľúčom ku krásne vyformovanej postave, sa na takúto stravu necháte nahovoriť aj vy. No je to to správne tajomstvo chudnutia? A koľko bielkovín naše telo potrebuje, aby sme sa cítili skvelo vo vlastnej koži?

Ako proteíny podporujú chudnutie

Proteíny ako také podporujú chudnutie, a to tým, že obmedzujú chuť do jedla. Takto prispievajú k tomu, že človek potrebuje prijímať menšie množstvo kalórií počas dňa. No aj napriek tomu, že proteínové diéty sú skutočne účinné a dokážu človeku pomôcť zhodiť niekoľko kilogramov váhy v krátkom časovom horizonte, nie je rozumné fungovať len na príjme proteínových potravín. V závislosti od osoby a jej váhy sa denné množstvo prijatých bielkovín líši. Vo všeobecnosti však platí, že človek by mal denne prijať približne 50 gramov bielkovín, čo sa dá ľahko dosiahnuť konzumáciou potravín bohatých na túto látku. Medzi ne napríklad patrí: fazuľa, šošovica, orechy, mäso, vajcia, ale aj mliečne výrobky.

Proteíny

Čo sú proteíny

Proteíny predstavujú organické molekuly tvorené aminokyselinami – stavebnými kameňmi života. Tieto aminokyseliny sa spájajú chemickými väzbami rôznymi spôsobmi, čím vytvárajú trojrozmerné štruktúry potrebné pre fungovanie nášho tela. Nachádzajú sa v našich orgánoch, pokožke, vlasoch, nechtoch a svaloch.

Proteíny (bielkoviny) sú potrebné nielen pre správny vývoj organizmu, ale aj pre jeho správne fungovanie. Proteíny sú obzvlášť potrebné pre tehotné ženy, športovcov a pre všetkých tých, ktorí vykonávajú fyzickú aktivitu.

Proteíny pomáhajú chudnúť

Proteíny sú tvorené aminokyselinami, ktoré slúžia na opravu tkaniva, transport kyslíka v krvnom obehu, ale aj na podporu imunitného systému. Sú súčasťou peptidových reťazcov, ktoré sú potrebné pri budovaní svalovej hmoty, ale tiež aj pri chudnutí. Proteíny totižto podporujú funkciu metabolizmu, pretože sú nápomocné pri trávení a rozkladaní prijatej potravy na živiny, čo je potrebné pre správne fungovanie organizmu.

Proteíny tiež slúžia na udržanie chuťových pohárikov takpovediac na uzde. Ak svoj organizmus zaplníte proteínmi, dosiahnete pocit plnosti, vďaka čomu budete konzumovať menšie množstvo potravín. Takto si odpustíte všetky tie nezdravé potraviny, ktoré by ste si možno dopriali pri sledovaní večerného filmu.

Dokonca výskumy naznačujú, že ľudia, ktorí konzumujú dostatočné množstvo bielkovín, majú pri chudnutí väčší úspech ako tí, ktorí konzumujú menej bielkovín a hlavne viac sacharidov.

Proteínové nápoje

Proteíny a chudnutie

Okrem toho, že proteíny sú potrebné pre fungovanie organizmu, tak sú vysoko nápomocné pri chudnutí. Podporujú trávenie, zlepšujú činnosť metabolizmu, ale tiež dokáž skrotiť bujaré chuťové poháriky. Samozrejme, sú rovnako vysoko nápomocné pri cvičení. Totižto v dôsledku zvýšenej fyzickej aktivity dochádza k poškodeniu svalov (natrhnutiu svalových vlákien), čo sa môže prejaviť ako svalová horúčka, no proteíny prispievajú k ich rýchlejšej regenerácii.

V takomto prípade môžu byť pre vaše svaly rýchlou záchranou proteínové tyčinky alebo proteínové nápoje, ktoré v priebehu niekoľkých minút dokážu telu doplniť potrebné bielkoviny určené na regeneráciu svalov.

Čokoládový proteínový kokteil s guaranou tianDe na zuzino.sk Zmrzlinový proteínový kokteil s kolagénom tianDe na zuzino.sk

Proteínové koktejly tianDe pre správne chudnutie

Proteínové kokteily majú za cieľ poskytnúť organizmu čo najväčšie množstvo proteínov (poväčšine viac ako potraviny), ale s nižším množstvom prijatých kalórii. Ak teda myslíte, že práve kokteily sú tou správnou voľbou aj pre vás a radi by ste spravili niečo pre seba, svoje zdravie a krásnu postavu, tak vám odporúčame vyskúšať naše proteínové nápoje. Sú určené pre aktívnych, ale aj pasívnych športovcov a najmä pre tých, ktorí sa snažia schudnúť pár kilogramov. Tieto nápoje sú vhodné aj pre seniorov, pre ľudí so sedavým zamestnaním a pre tých, ktorých čakajú dôležité skúšky a potrebujú kvalitnú výživu pre svoj organizmus.

TianDe proteínové nápoje obsahujú ten správny pomer kvalitných bielkovín živočíšneho a rastlinného pôvodu. Obsahujú teiež aminokyseliny podporujúce telo pri strese a záťaži. Naopak, TianDe mixy neobsahujú farbivá, konzervanty, cukor, syntetické doplnky, sóju ani glutén. Sú nízkokalorické - jedna dávka mixu v závislosti od konkrétneho druhu má cca len 50 kcal. Každý z troch príchutí je zameraný na niečo iné:

TianDe kokteily majú vynikajúcu chuť. Kombinujú sa s nízkotučným mliekom (pre lepšiu stráviteľnosť sa odporúča aj kombinácia s vodou). Ktorému kokteilu dáte prednosť? Čokoládovému, jahodovému alebo si radšej pochutnáte na zmrzlinovom

P.S.: Ak vás zaujíma téma chudnutia, prečítajte si aj naše ďalšie články Ako schudnúť a Prečo sa vám nedarí schudnúť?

Zdroj foto: zuzino.sk, shutterstock.com

 
 
Mohlo by vás zaujímať
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia