Infobar icon

Dnes platíme za Vás DOPRAVU MY!

Kategórie
 
 
TRHÁK týždňa
26.04.2024 Do konca zostáva
4 dni
10 hodín
19 minút
5 sekúnd
 
 
 
 

Ako sa starať o mastnú pleť?

Mastná pleť netrápi len tínedžerov. Aj vám sa často leskne pleť, trápia vás rozšírené póry alebo nepekné biele pupienky aj napriek tomu, že už prešlo veľa rokov, čo nie ste v tínedžerskom veku? Starostlivo nanesený ranný make-up musíte počas dňa často upravovať a bez púdru sa z domu radšej ani nepohnete? 

Ako sa starať o mastnú pleť?

Pravdepodobne patríte medzi tie ženy, ktoré sú majiteľkami mastnej pleti. Dôvodov, prečo je pokožka mastná môže byť viacero. Na prvom mieste je genetika. Ak má vaša mama mastnú pleť, takmer s istotou ju máte i vy. Dôležité sú aj vplyvy životného prostredia – kvalita ovzdušia aj vody. Nezanedbateľné sú tiež faktory ako správna životospráva a vhodná starostlivosť o váš typ pleti. A hoci sa mastnej pokožky pravdepodobne úplne nezbavíte, ak budete trpezlivá a postupovať krok za krokom, prejavy mastnej pleti môžete mať pod kontrolou.

Ako vyzerá mastná pleť?

Každá pleť produkuje kožný maz. Aj vďaka nemu je pokožka jemná a vláčna. Ak je však kožného mazu priveľa, pleť sa leskne, pribúdajú upchaté póry, vyrážky a čierne bodky. Zapálené sú nielen nepekné, ale aj bolestivé a odrazovým mostíkom k tvorbe závažnejšieho problému, akné. Mastná pleť sa prechodne objavuje v čase hormonálnej nerovnováhy, v puberte a tiež počas tehotenstva i v období po pôrode. Mnohé ženy trpia prejavmi mastnej pleti aj počas menštruácie alebo v období menopauzy. Našťastie, s týmito prejavmi rýchlo sa mastniacej pleti môžete zatočiť! Začnite pekne postupne - kvalitnou stravou a vhodnými kozmetickými výrobkami.

Čistenie mastnej pleti

Správne čistenie pleti je alfou a omegou starostlivosti o mastnú pleť. Každodenné čistenie pleti dvakrát denne by malo byť úplnou samozrejmosťou. Používajte šetrné výrobky bez alkoholu, ktoré pleť zbytočne nevysúšajú. Pre mastnú aj zmiešanú pleť sú vhodné čistiace gély, ktoré pomocou hubky na čistenie pleti aplikujete jemnými krúživým pohybmi. Potom len opláchnete vlažnou vodou. Používať sa môžu aj jemné čistiace peny, špeciálne pre tento ty pokožky. Aplikujú sa na navlhčenú tvár samostatne alebo pomocou hubky. Na dočistenie pleti a osvieženie použite šetrnú čistiacu vodu alebo tonikum. Len na dokonale vyčistenú pleť môžete aplikovať krém-gély, krémy či ďalšie výrobky špeciálnej starostlivosti o pleť.

Náš tip: Ak máte mastnú pleť, môžete použiť micelárnu vodu ako akýsi krok 0 v rámci čistenia. Zotriete ňou prebytočnú mastnotu a povrchové nečistoty a až potom použijete čistiaci gél a ďalšie kozmetické prípravky.

Hydratácia mastnej pleti

To, že mastnú pleť netreba krémovať, nie je celkom pravda. Je to prekonané tvrdenie. Ide však o to, aké krémy zvolíte. Pre mastný a zmiešaný typ pleti sú vhodnejšie menej hutné krémy, jemné krémové gély-séra alebo ľahké nekomedogénne hydratačné emulzie. Môžete vyskúšať Aquagél na oči a tvár, ktorý je vhodný tak pre mastnú, ako aj zmiešanú pleť s T-zónou.

Špeciálna starostlivosť o mastnú pleť

2-3x týždenne môžete používať peeling. Peeling pomôže pleti zbaviť sa odumretých buniek a po jeho použití pleť ostáva jemnejšou na dotyk a pri pravidelnom používaní sa môže stav pleti celkovo zlepšiť. Do týždennej rutiny starostlivosti o vašu pleť určite zaraďte aj textilné masky. Používajú sa veľmi jednoducho a výsledky sú viditeľné okamžite. Pleťová beauty maska Čierny briliant vďaka svojmu aktívnemu zloženiu vašu pleť dôkladne vyčistí, zbaví nadbytočnej mastnoty, „vytiahne“ z pleti nečistoty. Vaše póry budú menšie, pleť jednotnejšia, žiarivejšia, slovom krajšia.

Zmatnenie mastnej pleti

Váš make-up vám musí zabezpečiť nielen dokonalé krytie, ale aj zmatnenie. Výrobok, ktorý to dokáže je napr. TianDe DD cushion, ktorý v jednom prípravku skrýva make-up, korektor, púder aj ochranný krém. Pre ešte dlhšiu výdrž po jeho použití odporúčame aj jemnú vrstvu púdru. Ak chcete urobiť ešte niečo navyše, vyskúšajte Podkladový krém na tvár Senzácia 2 v 1. Môžete ho použiť ako krém, podkladovú bázu pod make-up, ale tiež na rýchle zmatnenie a absorbciu prebytočného mazu na už hotový make-up.

Tabu pre mastnú pleť

Pre mastnú pleť platí aj niekoľko zákazov. Dajte si STOPku a prestaňte si vyrážky vytláčať. Pravidelne navštevujte skúsenú kozmetičku, ktorá vám pleť ošetrí odborne alebo choďte do najbližšej lekárne a vyžiadajte si vhodnú koncentráciu salyciového liehu. Ten si potom aplikujte priamo na vyrážky.

Nevhodným pre vašu pleť je aj používanie príliš mastných krémov a make-upov. Tie zbytočne upchávajú póry a zhoršujú stav vašej pleti. Je jedno, koľko máte rokov – krémy musia byť ľahké. Make-up tiež ľahký, bez obsahu olejov. Vyskúšajte aj ľahučkú podkladovú bázu pod make up Ocean Riches od TianDe, ktorá má aj ľahké krytie a môžete ju použiť aj na miesto make-upu.

 

Do tretice – dajte STOP vysúšajúcim mydlám na tvár a čistiacich vôd na báze alkoholu. Tieto výrobky sú pre vás príliš agresívne a mohli by, ľudovo povedané „narobiť viac škody ako úžitku.“ Po pravidelnej aplikácii agresívnych čistiacich prostriedkov by sa vaša pleť mohla stať precitlivenou, presušenou, náchylnou na alergické reakcie.

Pozor na to, čo jete

Pri mastnej pleti by ste si mali obzvlášť dávať pozor na svoj jedálniček a niektoré potraviny by ste mali z neho úplne vylúčiť. Všeobecne sa odporúča vysadiť mlieko, mliečne výrobky, čokoládu, mastné a pikantné jedlá. Neodporúča sa jesť vyprážané jedlá, hranolky alebo čipsy. Vaša strava by mala pozostávať z čerstvého ovocia a zeleniny, chudých mias, strukovín a dostatočného pitného režimu.

Aj napriek tomu, že mastná pokožka má veľa nevýhod, má aj jednu veľkú výhodu. Mnohí odborníci v odbore dermatológia sa zhodujú na tom, že tento typ pleti je menej náchylný na tvorbu vrások a teda mastná pleť starne pomalšie. Vyššia produkcia mazu má za následok to, že jemné linky a vrásky nebudú na vašej pleti viditeľné tak ako pri iných typoch pleti, napr. pri suchej.

Tipy na kozmetickú starostlivosť pre mastnú pleť

 

Zdroj foto: zuzino.sk (predtým tiandekozmetika.sk), pixabay.com

 
 
Mohlo by vás zaujímať
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia