Infobar icon

Dnes platíme za Vás DOPRAVU MY!

Kategórie
 
 
TRHÁK týždňa
26.04.2024 Do konca zostáva
3 dni
20 hodín
25 minút
5 sekúnd
 
 
 
 

Ako na pigmentové škvrny?

Pigmentové škvrny, nazývané tiež starecké alebo slnečné škvrny, netrápia len starších ľudí. Potrápiť môžu aj tých mladších, najmä ženy v období tehotenstva. Tieto chyby krásy našťastie nie sú zdraviu nebezpečné a nemusia byť ani trvalé. Objavte spôsob, ako pigmentovým škvrnám predísť. V článku vám dáme aj tipy, ako už existujúce pigmentové škvrny zjemniť.

Ako na pigmentové škvrny?

Čo sú pigmentové škvrny a prečo vznikajú?

Pigmentové škvrny sú malé hnedé, hnedočierne až čierne plochy na koži (hyperpigmentácia), ktoré sa objavujú na tvári, dekolte, rukách či inde na tele, ktoré sa pravidelne vystavuje slnku. Najčastejšie sa vyskytujú u ľudí 40+ (odtiaľ ich ďalší názov starecké škvrny).

Za vznikom pigmentových škvŕn stojí vyššie množstvo melanínu v epidermis – vo vrstve pokožky. Tento pigment plní dôležitú funkciu – pohlcuje UV lúče, čím pokožku chráni pred škodlivým slnečným žiarením. Vďaka melanínu sa na našej pokožke prejavuje prirodzené opálenie. Ak trávime na slnku príliš veľa času, bunky v ľudskom tele (melanocyty) sa chránia zvýšenou produkciou melanínu, ktoré vidíme ako drobné pigmentové škvrny. A tie sa nevyhýbajú ženám ani mužom.

Veľkú rolu v tvorbe pigmentových škvŕn zohráva aj starnutie, genetika a tehotenstvo. Po 40. roku života to s pleťou ide takpovediac „dolu vodou“. Pigmentové škvrny sú jedným z príznakov starnúcej pleti a stanú sa vaším spoločníkom najmä vtedy, ak podobný problém trápil aj vašich rodičov.

Pigmentové škvrny sa ako dôsledok hormonálnych zmien veľmi často objavujú v tehotenstve a tiež v prípade, ak užívate hormonálnu antikoncepciu. Pigmentové škvrny môžu vzniknúť aj "vďaka" používaniu parfémov v lete a rovnako aj po použití niektorých špeciálnych kozmetických a dermatologických ošetrení – napr. po chemickom pílingu, mikrodermabrázii, laserovej terapii* či po iných dermatologických úkonoch, ktoré neboli robené v správnom čase alebo pleť po úkone nebola dostatočne chránená.

"Pigmentové škvrny sa nevyhýbajú ani mladším ročníkom, najmä tým, ktorí majú akné alebo tzv. postakné. Objavuje sa u nich tzv. pozápalová hyperpigmentácia, ku ktorej dochádza v dôsledku poraneného tkaniva po prekonaní akné. Pozor aj na používanie liekov. Hyperpigmentácia môže byť vyvolaná aj niektorými liečivami, napr. antibiotikami, antimalarikami alebo chemoterapeutickými liekmi".

Ako sa môžem pigmentovým škvrnám vyhnúť?

Ako v iných oblastiach, aj tu platí prevencia, prevencia, prevencia. Jednoduchšie je problémom predchádzať ako ich odstraňovať. A kto už raz pigmentové škvrny má, vie, že zbaviť sa ich nie je vôbec také jednoduché.

Dôležité je uvedomiť si, že chrániť sa je potrebné aj vtedy, keď slnko nesvieti. Slnečné lúče pôsobia aj keď je zamračené. Môžete tiež obmedziť alebo skrátiť pobyt na slnku. V čase najintenzívnejšieho slnečného žiarenie, od 11. do 15.00 hod. nevychádzajte von. Ak sa tomu nedá vyhnúť, chráňte sa klobúkom, veľkými okuliarmi a tiež krémom so silným faktorom s OF 50. Podporte to aj kvalitným denným pleťovým krémom s OF, prípadne ľahkým make-upom alebo podkladovou bázou.

Novinkou leta 2021 je v tianDe multifunkčný krém na pleť, krk a dekolt, ktorý je ideálne pre pleť so sklonom k hyperpigmentácii. Má ochranný faktor 50+ a okrem toho hlavného - ochrany proti nežiaducim vplyvom slnečného žiarenia tiež:

  • výrazne hydratuje - obsahuje Aquasil, vitamín E a ďalšie účinné zložky starostlivosti o pleť
  • vyrovnáva farebnú nejednostnosť pleti - vďaka výťažku z berhavie a alfa arbutínu znižuje výskyt pigmentových škvŕn
  • predstavuje kvalitný základ pod make-up

Obsahuje UVA a UVB filtre a ak vás trápia pigmentové škvrny, odporúčame používať celoročne spolu s ďalšími tianDe výrobkami.

Pigmentové škvrny sa pokúste vybieliť, zosvetliť, zjemniť a pleť zjednotiť aj pomocou cielenej 10-dňovej kúry s Maskou na pleť so sklonm k pigmentácii. Pravidelne používajte citrónový píling TianDe, ktorý spolu s ďalšími TianDe výrobkami, napr. s maskou Perlový púder napomáha vybieleniu pigmentových škvŕn a pieh.

Z prírodných medikamentov môžete vyskúšať účinky citróna, kurkumy alebo škorice.

TIP TianDe: Poznáte radu Snake Factor? Výrobky tejto rady – denný krém, nočný krém, tonikum a ďalšie sú bez parabénov, farbív a minerálneho oleja. Obsahujú olej z hada Mamushi, kyselinu hyalúronovú aj retinol, vďaka čomu získava pokožka mladistvý vzhľad. Okrem toho, že táto rada bojuje s príznakmi starnutia, je vynikajúca aj na pigmentové škvrny.

Podporte svoju pleť zvnútra. Správnou výživou a doplnkami výživy môžete posilniť pleť, zabrániť vzniku nových pigmentových škvŕn aj existujúce pigmentové škvrny zjemniť. Vyskúšajte Pjaolan - mesačnú kúru krásy s cordycepsom a tiež Kolagén s višňovou a granátovou šťavou. Ten sa, okrem iného, stará o stav pokožky, vlasov a nechtov.

Rada na záver: Leto, neleto – ak nechcete riešiť nevzhľadné pigmentové škvrny, chráňte sa celý rok. Vyberajte kvalitné opaľovacie aj pleťové krémy, ktoré chránia pred tvorbou pigmentových škvŕn.

*uvedené špeciálne zákroky sú prvotne určené na podporu v boji proti hyperpigmentácii. Avšak v prípade zlého načasovania a nedostatočnej ochrany po ich aplikácii majú opačný účinok.

Zdroj fotografií: pixabay.com, zuzino.sk (predtým tiandekozmetika.sk)

 


 

 

 
 
Mohlo by vás zaujímať
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia